8 Temmuz 2013 Pazartesi

Bursa Belediyesi Personel Alımı 2013

Bursa Belediyesi Personel Alımı 2013


Bursa Belediyesi’ne iş başvurusuyapmak için sayfamızdan Bursa Belediye’sinin tarihçesini inceleyin, devamında Bursa Belediyesi Personel ilanları ve Bursa Belediyesi İşçi Alımıhaberlerine ait linki bulabilirsiniz.
Bursa bölgesi, İ.Ö. 4. yüzyılda Bithynia Devleti kurulana dek, çeşitli kolonilerin ve ülkelerin egemenliğinde yaşamıştı. Ünlü Herodot Tarihi´ne göre, o tarihte Bursa ve civarında var olan tek kent, Cius / Gemlik´tir. Cius kentinin kuruluşu İ.Ö. 12. yüzyıla kadar uzanır. Apamea Mudanya kentinin ise, İ.Ö. 10. yüzyılda kurulduğu sanılmaktadır. Ulubat Gölü´nün üzerinde bir adada bulunan Apollonia/Gölyazı’nın da, İ.Ö. 6. yüzyıldan önce kurulduğu sanılmaktadır.
Krezus / Kroisos (İ.Ö.561-546) döneminde Lidyalı ların egemenliğine sokulan Bursa bölgesi daha sonra, Pers / İran egemenliğine girmişti. Bursa bölgesi, bu savaşlar sırasında çok tahrip oldu. Bu sırada Yunan göçmenleri bölgeye gelerek Marmara Denizi kıyılarına yerleşti.Kadıköy´de kurulu bulunan Chalchedon Cumhuriyeti,Bursa ve civarına saldırarak tahrip etti. Dedalses, İranlılara karşı savaşarak Bursa bölgesinde bağımsız bir Bithynia Devleti kurdu. Dedalses´in oğlu Botiras ve onun oğlu Bas Byas (İ.Ö. 378-328) Bithynia Krallığı’nın ilk kralı sayılmaktadır.
İ.Ö.2. yüzyılda M.Kemalpaşa yakınlarındaki Melde Tepesi´nde antik Miletopolis kenti, 356 yılında Orhangazi´de Basilinopolis kenti, Sölöz köyünde Pythopolis, Yenişehir´de Otroia, Orhaneli´de Adriani, Karacabey´de Kremastis, Eşkel´de Daskylium, Çekirge´de Plai, Kurşunlu´da Brillos, İznik’te Nicaea antik kentleri kurulmuştu.Bursa’nın kent statüsüne yükselip çevresinin surlarla çevrilmesi, Bithynia kralı I. Prusias (İ.Ö. 232-192) döneminde gerçekleşmişti. Kartaca kralı Hannibal, Roma imparatoru ile yaptığı savaşı kaybedince, askerleriyle birlikte I. Prusias´a sığınmıştı. Hannibal, I. Prusias tarafından büyük itibar görmesi üzerine, onun onuruna Bursa kentini kurmuş. Kente bu
nedenle Prusa adı verilmiş. Şehir merkezine yakın ilk yerleşimin kesin bulguları M.Ö. 2500 – 2700
yıllarını göstermektedir.
İ.Ö. 74 yılında Roma´ya bağlanan Bithynia Krallığı, uzun yıllar Roma egemenliğinde kaldı. Önce Romalılar, sonra da Bizanslıların bir ili olarak varlığını sürdüren Bursa ve civarı 19. yüzyıla kadar Bithynia adını korumuştu. Hatta, Anadolu Selçuklu Devleti yıkıldıktan sonra kurulan Beyliklerle birlikte Osmanlı Beyliği de, Bursa bölgesinde kurulduğu için, yabancı kaynaklarca Bithynia Beyi veya Krallığı olarak anılmıştı.Antik kaynaklarca bugünkü Bursa’nın kurucusu
olarak bilinen I. Prusias’ın imparatorluğu zamanında Uludağ Bursası (Prusa ad Olympium) adını alan şehirden o döneme ait mermerden bir kadın heykeli ve ostotek bulunmuştur.İmparator Justinianus (527-565) zamanında Pythia (Çekirge)’da yeni hamamlar yaptırılmıştır.
1935 yılında Hisar içinde, tonozlu odalar bulunmuştur. Yerkapı’da bulunan erken Bizans dönemine ait “taban mozaiği” önemli arkeolojik kalıntılardandır. Tophane’de Bizans döneminden bir şapel ve manastıra ait mozaikler bulunmaktadır. Bugün Türkiye’nin en zengin Bizans devri mezar stelleri ve çeşitli mimari eser kalıntıları, seramikler ve sikkeler Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.1204 -1261 yılları arasında Nikaia(İznik)’a bağlı sönük bir tekfurluk olarak yaşamının sürdürdüğü anlaşılan Prusa,hisardan ibaret bir kent iken, Osmanlı’nın hâkimiyeti ile birlikte bilhassa ilk 200 yıllık dönemde diğer kentlere göre büyük gelişmeler göstermiş,şehir Hisar’ın dışında batı ve doğuya doğru genişlemiş ve birçok mimari yapı ile süslenmiştir.

Bursa Belediye’sinin iletişim sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Blog Arşivi